Skip Navigation or Skip to Content

Buitengebied in regio Den Haag

Veilig wonen en werken in het buitengebied

Als ondernemer in het buitengebied kun je te maken krijgen met inbraak, (GPS)-diefstal, drugsproductie (XTC-labs en hennepkwekerijen), opslag van drugs/wapens of dumping van drugsafval. Maar ook voor illegale productie van tabak en arbeidsuitbuiting is het buitengebied een gewilde plek. Ook cybercriminaliteit is een reëel risico waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen. Wat kun je doen om je tegen deze vormen van criminaliteit te wapenen?

 

Ken de signalen en risico’s

Als ondernemer is het essentieel om signalen van ondermijning te herkennen en actie te ondernemen. Als je weet waar je op moet letten, zie je opeens veel meer. Lees daarom onze flyer signalen in het buitengebied. Hierin staan de meest voorkomende signalen op een rij, evenals waar je verdachte zaken kunt melden. Daarnaast organiseren we gratis bijeenkomsten over ondermijning in het buitengebied. Daar vertellen we je alles over de signalen en laten we je verschillende drugs ruiken en zien. Heb je als gemeente of ondernemersvereniging interesse om een dergelijke bijeenkomst te organiseren? Wij helpen je graag! Neem contact op via de mail.

 

Verhuur je een loods of stal? Zorg voor een goede huurovereenkomst!

Verhuur je een stal of loods? Let er dan goed op dat jouw pand niet voor criminele activiteiten wordt gebruikt, zoals hennepkwekerijen, drugslabs of opslag van gestolen goederen. Als dat wel gebeurt, draai jij vaak zelf op voor de kosten van de schade en kan je pand zelfs gesloten worden.

Met een goede huurovereenkomst kun je veel ellende besparen. Neem hier bijvoorbeeld in op dat je onaangekondigde controles uitvoert en dat de huurder bij overtredingen aansprakelijk is voor schade en boetes. Deze voorbeeld huurovereenkomst kun je als model gebruiken.

 

Welke veiligheidsmaatregelen kun je nemen?

Wat kun je doen om inbraak, diefstal en ondermijnende criminaliteit op en rond je erf te voorkomen? Een van de opties is het aanvragen van een gratis veiligheidsscan. Een van onze adviseurs komt dan bij je langs om je erf en gebouwen te controleren. Daarna krijg je een adviesrapport met tips over onder andere sloten, camera’s, alarmsystemen, digitale beveiliging en brandpreventie.

Ook houden wij knock-and-talk gesprekken, waarbij we ondernemers in het buitengebied bezoeken om met ze in gesprek te gaan over ondermijning. Het doel van deze gesprekken is om meer bewustwording te creëren en eventuele blinde vlekken in kaart te brengen.

Wil je problemen in het buitengebied echt aanpakken? Dan is een goede samenwerking tussen publieke en private partijen belangrijk. Dit kan met het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor buitengebieden. Tijdens dit traject onderzoeken gemeente, ondernemers(verenigingen) en politie samen welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid in het buitengebied te verbeteren.

 

Bescherm je onderneming tegen cybercriminaliteit

Een cyberaanval kan je bedrijf stilleggen, je reputatie schaden en soms zelfs tot een faillissement leiden. Hackers kunnen systemen verstoren die je dagelijks nodig hebt, zoals irrigatiesystemen of voedermachines. Daarom is het belangrijk om je systemen en gegevens goed te beveiligen en je medewerkers bewust te maken van de gevaren. Meer informatie over hoe je dit kunt doen, vind je op onze themapagina over cybercrime.

 

Verdachte situatie? Meld het!

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de wijkagent of via 0900-8844. Liever anoniem melden? Dit kan via Meld Misdaad Anoniem. Neem contact op met Team Criminele Inlichtingen wanneer je signalen opvangt over een ernstig misdrijf.

Bent u geholpen met deze informatie?