Cybercriminaliteit in regio Den Haag
Wat is cybercriminaliteit en hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?
Cybercrime is de snelst groeiende vorm van criminaliteit. De cijfers variëren per onderzoek, maar we kunnen zeggen dat minimaal 1 op de 5 ondernemers te maken krijgt met cyberaanvallen. En dat zijn niet alleen de multinationals. Integendeel; juist kleine en middelgrote bedrijven zijn vaak doelwit, omdat zij beperktere middelen en mogelijkheden hebben om zichzelf te beschermen. De meest voorkomende vormen van cybercrime zijn:
- Ransomware; hierbij worden systemen vergrendeld en toegang geblokkeerd totdat er losgeld betaald is.
- Phishing; hierbij proberen cybercriminelen persoonlijke gegevens (wachtwoorden, bankgegevens) te achterhalen via sms-jes, e-mails of social media.
- CEO-fraude; hierbij doet de cybercrimineel zich voor als CEO of directeur van het bedrijf, die een medewerker per mail vraagt een groot geldbedrag over te maken.
Word je bedrijf getroffen door een cyberaanval, dan zijn de gevolgen vaak niet mals. Reputatieschade, financiële schade, verlies van belangrijke gegevens, het stilstaan van je bedrijfsvoering of zelfs een faillissement. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Hoe voorkom je dat jouw bedrijf de volgende is?
Beveilig je systemen
Wist je dat een wachtwoord van 8 tekens binnen 1 seconde gekraakt kan worden? Het is beter om een wachtzin te nemen, bijvoorbeeld de eerste regel van je favoriete liedje. En gebruik unieke wachtwoorden voor verschillende accounts. Zo voorkom je dat cybercriminelen overal in kunnen als ze het wachtwoord van 1 account hebben gehackt. Een handig hulpmiddel hiervoor is het gebruik van een wachtwoordmanager. In zo’n digitale kluis worden al je wachtwoorden veilig opgeslagen. Je hoeft dan alleen een moederwachtwoord te onthouden.
Voer ook altijd snel je updates uit. Het is verleidelijk deze uit te stellen, maar dat is precies wat cybercriminelen hopen dat je doet. Verouderde software bevat namelijk lekken in de beveiliging, die worden gedicht door de nieuwste updates uit te voeren.
Train je medewerkers
Minstens zo belangrijk is het om je medewerkers te trainen, want de meeste cyberincidenten ontstaan door menselijke fouten. Bewustzijn van cyberrisico’s is dus belangrijk in het voorkomen hiervan. Geef je medewerkers mee dat ze hun scherm vergrendelen als ze van hun plek gaan. Dat ze hun updates uitvoeren. Train ze in het herkennen van phishing mails of factuurfraude.
Het nut van een noodplan
Maak alvast een noodplan voor het geval je getroffen wordt. Zaken die je hierin opneemt zijn bijvoorbeeld telefoonnummers van belangrijke contactpersonen (IT, juridisch), een stappenplan voor het melden van het incident, een rol- en taakverdeling binnen het crisisteam, een communicatieplan voor het informeren van medewerkers en klanten en technische maatregelen. Hang het noodplan op naast het koffiezetapparaat.
PVO is er voor jou
Wij organiseren regelmatig gratis cyberweerbaarheidsbijeenkomsten voor ondernemers uit de regio. Hier delen IT-experts en ervaringsdeskundigen tips en tricks die voor iedere ondernemer toepasbaar zijn. Houd onze agenda in de gaten voor een event bij jou in de buurt.
Ook kun je bij ons een gratis cyber adviesgesprek aanvragen. Een van onze adviseurs komt dan langs om te inventariseren hoe het gesteld is met de digitale veiligheid van jouw bedrijf. Na afloop krijg je een rapport met een aantal tips over welke (aanvullende) maatregelen je kunt nemen om jouw cybersecurity te verhogen.
In onze whitepaper vind je 7 maatregelen om je bedrijf te beschermen tegen cybercriminelen. Heb je de ICT uitbesteed? In deze flyer vind je 10 vragen om aan je ICT-leverancier te stellen.
Op ons YouTube-kanaal leggen we op een laagdrempelige, ludieke manier uit welke vormen van cybercriminaliteit er zijn en hoe je ze herkent.
Ben je getroffen door een cyberaanval en weet je niet wat je moet doen? De Hackhelpdesk biedt gratis eerste hulp met een stappenplan voor oplossingen en tips om toekomstige schade te voorkomen.