Skip Navigation or Skip to Content

Sierteelt in regio Den Haag

De sierteeltsector is een kwetsbare branche voor criminele inmenging, omdat er veel bederfelijke waar internationaal wordt vervoerd. Elke crimineel heeft transport nodig, bijvoorbeeld om wapens, cash geld, drugs of materialen voor de productie van deze middelen in en uit te voeren. Nederland geniet internationale bekendheid om zijn gestructureerde logistiek in de sierteeltsector. Dat weten criminelen ook. Zij verstoppen hun illegale lading tussen bloemen en planten en duperen daarmee kwekerijen, bedrijven en transporteurs. Individuele medewerkers lopen de kans om opgelicht, geïntimideerd of gechanteerd te worden. Hoe dat gebeurt, zie je bijvoorbeeld in deze video.

Signalen

Maar er liggen ook andere risico’s op de loer. Ladingdiefstal bijvoorbeeld of arbeidsuitbuiting. Fraude of witwassen. Er zijn een aantal signalen waar je als ondernemer op kunt letten om deze vormen van criminaliteit te herkennen:

 • Het is een komen en gaan van onbekende mensen en auto’s op het terrein, vaak op ongebruikelijke tijden. Check wat deze mensen komen doen en voor wie ze komen.
 • Een medewerker wil per se bij het inladen van het transport zijn. Ga het gesprek aan en vraag naar de reden.
 • Een medewerker heeft veel contact met onbekende mensen op de werkvloer. Dit kan duiden op ongewenste of criminele contacten. Ga in gesprek.
 • Zie je dat bedrijven die altijd met gesloten deuren werken of waarvan het onduidelijk is waar ze in handelen? Meld dit dan.
 • Een medewerker bezit ineens allerlei luxe goederen, zoals een nieuwe auto, sieraden of telefoons. Ga in gesprek of meld dit.

Tips om je bedrijf veilig te houden

Voorkomen is beter dan genezen. Volg onderstaande tips om je bedrijf en terrein veilig te houden:

 • Donkere hoeken zijn ideaal voor illegale handel. Zorg daarom voor goede verlichting.
 • Hoe is de toegang geregeld? Zorg ervoor dat niet iedereen je pand in kan lopen.
 • Ken de kwetsbare functies in je bedrijf, zoals HR, financiën of logistiek. Bedenk wat je kunt doen om data veilig te houden.
 • Ken je medewerkers. Zit iemand in geldproblemen? Dan zijn ze een kwetsbaar doelwit voor criminelen.
 • Weet met wie je zakendoet. Dit geldt zowel voor leveranciers als voor klanten. Check of ze betrouwbaar zijn.
 • Meld het als een zakenpartner grote bedragen cash wil afrekenen. Het kan om drugsgeld of witwassen gaan.
 • Werk je met arbeidsmigranten, check dan hun huisvesting. Als deze slecht is, kan dit duiden op arbeidsuitbuiting.
 • Ga met ingehuurde krachten in gesprek over arbeidstijden en uitbetaling bij ziekte, bijvoorbeeld met een vertalingsapp of een tolk.
 • Werk je met een uitzendbureau? Check of de ingehuurde werknemers over hun eigen paspoort beschikken. En zorg ervoor dat het uitzendbureau de huisvesting, arbeidstijden en ziekteregelingen op orde heeft.

 

Bescherm je bedrijf tegen cybercriminaliteit

Een cyberaanval kan je bedrijfsvoering plat leggen en je reputatie schaden. In sommige gevallen leidt het zelfs tot een failissement. Het is daarom belangrijk om je systemen en gegevens goed te beveiligen. Zorg ook dat je medewerkers bewust zijn van de risico’s en train ze op het herkennen van bijvoorbeeld phishing of CEO-fraude. Voor meer informatie kun je onze themapagina over cybercrime bezoeken. Als je toch slachtoffer wordt, biedt de Hackhelpdesk hulp bij het beperken van de schade en herstel.

 

Meld verdachte situaties

Word jij of een van je medewerkers geïntimideerd of ben je benaderd voor illegale klusjes? Meld dit dan direct bij de politie via 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Ook als je verdachte dingen ziet of hoort, kun je dit melden bij een van bovenstaande partijen.

Bent u geholpen met deze informatie?