Skip Navigation or Skip to Content

Escapeboot ondermijning in Bergambacht

8 juli 2024
1 min leestijd

De Escapeboot Ondermijning meerde donderdag 4 juli aan in Bergambacht. Werknemers de Overslag Terminal Bergambacht, een op- en overslagbedrijf aan de Lek waar containers van binnenschepen op vrachtwagens worden geladen en andersom, mochten in groepjes deelnemen aan deze educatieve escaperoom op het water. Niet zomaar voor de leuk, maar om hen bewust te maken van criminele activiteiten die op hun terrein plaats zouden kunnen vinden.

Voorbeelden van ondermijnende criminaliteit in de haven zijn drugssmokkel, illegale handel, mensensmokkel, corruptie, het witwassen van geld, afpersing en bedreiging van werknemers en bedrijven. De escapeboot helpt ondernemers zich beter te beschermen en sterker te maken op het gebied van veiligheid.

“In Rotterdam worden steeds meer drugscriminelen gepakt,” vertelt Gerjan Bloemendal, Adviseur Veiligheid en Ondermijning bij de gemeente Krimpenerwaard. “Criminelen moeten op zoek naar nieuwe routes en worden daar steeds creatiever in. Een van de mogelijkheden waar wij bang voor zijn is dat ze via de havenbedrijven in de Krimpenerwaard gaan proberen de drugs in te voeren.”

Deze manier van kennisoverdracht slaat erg aan bij de medewerkers. “Dit maakt veel meer indruk dan een presentatie over het onderwerp,” zegt Willemijn. “Een aanrader voor ondernemers die in het transport werken, want wat je hier leert vergeet je niet meer,” vult Rik aan.

RTV Krimpenerwaard maakte een mooie reportage van deze dag, die je hieronder kunt bekijken.