Skip Navigation or Skip to Content

Informatieavond voor boeren Krimpenerwaard

11 september 2023
2 min leestijd

Het is een zwoele nazomeravond als de agrariërs uit de regio Krimpenerwaard mondjesmaat binnendruppelen op het erf van de familie Gille in Bergambacht. PVO Den Haag organiseerde donderdag 7 september samen met de gemeente Krimpenerwaard, politie, LTO en het RIEC een ontmoetingsavond voor boeren uit de streek. Het doel? Deze doelgroep weerbaarder maken tegen criminele praktijken, zoals ondermijning en diefstal.

Voor de avond officieel wordt afgetrapt, is er al veel belangstelling voor de ondermijningsbus. Waarnemen met alle zintuigen staat hier centraal. De agrariërs kunnen hier bijvoorbeeld ervaren hoe een cocaïne- of xtc-lab ruikt. “Het is net anijs!” roept een van hen. “Of Sambuca,” grapt de ander.

Benaderd door criminelen
Dan komen de verhalen los. “Ik ben laatst benaderd door iemand die zei dat ik een mooie zolder heb waar je aardig wat plantjes kwijt kunt,” vertelt een boer uit Vlist.
“Bij mij is laatst gewinkeld,” vervolgt boer Arie Hoogendijk uit Ouderkerk. “Ze hebben een paar scharen en ander gereedschap meegenomen, dus ik kom vanavond om me te laten informeren over goede camera’s.”

Mini drugslab
Als iedereen voorzien is van koffie en appeltaart, geeft security specialist Marius van Gorssel een presentatie met praktische tips over hoe je je erf beveiligt. Bureau Drugszaken heeft een mini drugslab nagebouwd met tonnen, vaten, centrifuges en een hennepkas. Met veel anekdotes uit de praktijk wordt hier verteld op welke signalen je moet letten om dergelijke praktijken op jouw erf of dat van de buren te herkennen. De agrariërs hangen aan zijn lippen en er worden hier en daar wat grappen gemaakt, dat zo’n handeltje een stuk lucratiever is dan het bezit van een paar koeien.

Borrelen met agenten
Tot slot staat er nog een rondje kennismaken met de wijkagenten op het programma. Zij roepen de boeren op vooral alles te melden wat ze waarnemen aan verdachte activiteiten. “Ook als er iemand op je erf loopt die je nog nooit hebt gezien.” Dat laatste blijkt vrij regelmatig te gebeuren als we de boeren moeten geloven.

Onder het genot van een patatje en een biertje praten de agrariërs nog even na met de politie.
“Ik vond het een waardevolle avond en ga zeker een paar camera’s aanschaffen om de boel wat beter te beveiligen,” besluit de onlangs bestolen boer Hoogendijk.

 

Informatieavond ondermijning agrariers
Informatieavond ondermijning agrariers
Informatieavond ondermijning agrariers
Informatieavond ondermijning agrariers