Skip Navigation or Skip to Content

500e collectief winkelverbod

20 februari 2024
1 min leestijd

PVO veel belangstelling in landelijke media

Vorige week is er in het winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht een collectief winkelverbod ingesteld. Als iemand zich voor de tweede keer agressief of gewelddadig gedraagt, de huisregels overtreedt of betrapt wordt op winkeldiefstal in een van de deelnemende winkels of restaurants, komt hij op een zwarte lijst te staan en mag hij het winkelcentrum niet meer betreden.

500e vergunning
PVO begeleidt dit verbod en Hoog Catharijne is het 500e winkelcentrum dat hieraan meedoet. Martijn Wildeboer van PVO legt uit dat dit verbod zowel preventief als repressief werkt: “Bij één diefstal is er nog geen probleem, maar wanneer iemand binnen een jaar twee keer over de schreef gaat bij een van de geregistreerde winkels, kan hem een verbod worden opgelegd. Als die persoon dit negeert, pleegt hij huisvredebreuk en is hij strafbaar.”

Winkeldiefstal verminderen
Dit collectieve winkelverbod is bedoeld om winkeldiefstal te verminderen, wat hard nodig is. Winkeliers verliezen jaarlijks ongeveer 2 miljoen euro aan omzet door diefstal. Vorig jaar werd er 45.000 keer aangifte gedaan, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Zelfscankassa’s zijn een oorzaak hiervan, maar ook de hoge kosten van levensonderhoud in Nederland spelen mee. 

De uitreiking van het 500e collectieve winkelverbod heeft veel aandacht gekregen in de media. Onder andere de NOS, het AD en de Trouw hebben hierover bericht. Hierdoor zijn nu veel andere winkelcentra geïnteresseerd geraakt in deze maatregel.